Acasă » Blog » Ce să aleg? Poliuretan vs Polistiren?

Ce să aleg? Poliuretan vs Polistiren?

Este binecunoscută în piață polemica în jurul acestui subiect. Dacă urmărim trendurile de căutari în google, observăm că poliuretanul a câștigat teren în fața polistirenului în ultimul an, pe anumite categorii de interes.

Iar când evaluez partea de izolații pentru investiția mea, ar fi bine să cunosc câteva aspecte:

 

  • Conductivitatea termică (λ):

Această valoare poate varia, pentru ambele materiale în funcție de proprietătile fizice și densitatea materialului. Însă, ca valori aproximative, găsim în general în piață λ = 0,022 W/mpK pentru spuma poliuretanică și aproximativ λ = 0,040 W/mpK pentru polistiren. Aceste valori pot varia ușor și în funcție de fiecare producător.

 

  • Stabilitate termică:

Spuma poliuretanică rigidă este stabilă termic , nu prezintă înmuiere sau topire, disocierea legăturilor chimice începe abia în jurul temperaturii de 200° C; în timp ce polistirenul expandat începe să se înmoaie și să își modifice proprietățile în jurul temperaturii de 110-120°C.
Pentru o perioada scurtă de timp spumele PUR/PIR pot rezista, fără efecte adverse, până la 250°C; ăn timp ce polistirenul rezistă până în jurul valorii de 80°C.

 

  • Reacție la foc:

Stabilitatea termică ridicată , posibilitățile de creștere a acesteia prin modificarea structurii polimerului și utilizarea de agenți de ignifugare conferă spumelor poliuretanice rigide rezistența la foc superioară comparativ cu polistirenul expandat.

 

  • Rezistența la chimicale:

Spuma poliuretanică are o bună rezistență în mediu chimic și nu își modifică cu ușurință proprietățile, în timp ce polistirenul expandat este mai sensibil la acțiunea solvenților pe bază de petrol sau benzină, anumiți adezivi sau unele substanțe insecticide.

 

  • Ușurință în montaj:

În timp ce polistirenul expandat necesită straturi adezive, împreună cu elemente suplimentare de fixare; spuma poliuretanică, fie aplicată ca atare sau aflată în componenta unui panou termoizolant, se aplică facil, minimizând punțile termice și asigurând o bună izolare a întregii clădiri.

 

  • Hidroizolare:

Polistirenul expandat este higroscopic (reține apa), lucru care poate duce în timp la apariția bacteriilor, mucegaiului și ciupercilor. În timp ce spuma poliuretanică are bune proprietăți hidroizolatoare și va proteja clădirea pentru o lungă perioadă de timp.